Soarta guvernului italian condus de Silvio Berlusconi va fi decisă astăzi de Parlamentul de la Roma, pe fondul unei crize politice fără precedent care riscă să paralizeze întreaga ţară. Într-un discurs ţinut în faţa senatorilor, Berlusconi, care are o majoritate solidă doar în Senat, s-a declarat ieri încrezător în victorie şi a cerut aliaţilor moderaţi votul de încredere, chiar şi pe ultima sută de metri.
Pentru premier, ce a jurat pe fiii şi nepoţii săi că afacerile sale din afara politicii sunt "curate", alegerile anticipate ar provoca instabilitate politică şi, inevitabil, o criză economică similară celor din Grecia sau Irlanda.
Opoziţia susţine însă că adevăratul pericol pentru Italia este însuşi premierul, care a fost deja părăsit de mulţi aliaţi din cauza lipsei unei direcţii politice, pe fondul unei crize economice reale. (Potrivit unui studiu Krls - Contribuenti.it publicat chiar ieri la Roma, Italia se află pe primul loc în topul european al evaziunii fiscale, cu cifre-record: 159 miliarde euro pe an sustrase fiscului, cu alte cuvinte, 54,5% din venitul impozabil).
Scandalurile sexuale atârnă greu
În plus, opoziţia, ce a reamintit şi numeroasele scandaluri sexuale în care a fost implicat premierul, îl acuză pe Berlusconi că se foloseşte de politică pentru a promova afacerile familiei, deja una din cele mai bogate din Italia. Rezultatul votului de încredere de astăzi depinde în principal de susţinătorii adversarului premierului, Gianfranco Fini, preşedintele Camerei, ce s-a retras din partidul de guvernământ în urmă cu câteva luni. De atunci, şi-a creat o nouă formaţiune politică.
Pentru Fini, ce a cerut demisia de onoare a Executivului, Berlusconi "se agaţă de putere cu nonşalanţă doar pentru a-şi salva fotoliul şi interesele, sacrificând însă credibilitatea întregii alianţe de dreapta". Între timp, Parchetul din Roma a de