Vicepremierul şi ministrul finanţelor din Bulgaria, Simeon Djankov, vorbeşte pentru "Adevărul Europa" despre felul în care ţara sa încearcă să depăşească criza. Tonul demnitarului de la Sofia este unul optimist.
Cu Simeon Djankov, ministrul de Finanţe al Bulgariei, ne-am întâlnit prima oară la Bucureşti, în luna mai, cu ocazia unui forum economic. Atunci, se arăta foarte optimist în legătură cu perspectivele economice ale ţării sale. Acum, ne-am întâlnit la Bruxelles, unde ministrul bulgar participa la o şedinţă a Consiliului ECOFIN. În vârstă de 40 de ani, Simeon Djankov este considerat unul dintre economiştii reputaţi la nivel mondial. Ministrul de Finanţe din Guvernul de la Sofia vorbeşte despre reţeta prin care Bulgaria a ieşit din criză. Datele economice arată că vecinii noştri încheie anul cu rezultate mai bune decât aşteptările.
O.N.: Domnule viceprimministru, ne-am întâlnit ultima oară la Bucureşti, în luna mai. Eraţi atunci foarte optimist în legătură cu situaţia economic din Bulgaria în perspective anului 2010. Acum, la sfârşit de an, cum sunteţi?
S.D.:Sunt chiar mai optimist. Tocmai au fost publicate cifrele pentru ultimul trimestru financiar al anului, care arată o creştere economică de 0.7% faţă de anul trecut, precum şi o creştere faţă de al doilea trimestru, ceea ce înseamnă că anul 2010 a fost un an bun, aşa cu am preconizat. Bugetul pentru 2011 a trecut deja prin parlament şi ne aşteptăm la o creştere de 3,6%, în anul viitor. Iar deficitul bugetar va fi de 2,5%.
O.N.: Cu un asemenea deficit stârniţi invidia multor state din zona euro...
S.D.:Da, suntem una dintre ţările cu cel mai mic deficit şi în anul acesta, deşi el este depăşeşte 3%, este în jur de 3,8%. Dar anul viitor vrem să ne încadram în criteriile de la Maastricht. Iar rata pe care trebuie să o plătim pentru datorii externe, în relaţie cu PI