Societatea romaneasca a trait, in perioada de boom economic, peste nivelul sau de trai. S-a crezut ca aderarea la Uniunea Europeana a imbunatatit, automat, nivelul de trai in Romania, dar iluzia aceasta s-a destramat cand economia a intrat in recesiune. Bancherii se uita la clienti si constata, acum, ca nu le mai pot da credite pentru ca sunt prea indatorati.
"Pentru ca economia sa se insanatoseasca trebuie sa se reduca treptat gradul de indatoare. Comparatia dintre bancile de locuinte si bancile comerciale ne arata cat de mult traim peste nivelul care ni-l putem permite. Printr-un contract de economisire-creditare se obtine, in medie, un imprumut de 20.000 de lei, in timp ce bancile comerciale acorda 25.000 de euro", sustine Razvan Munteanu, vicepresedintele responsabil cu ativitatea de retail in Raiffeisen Bank Romania.
Munteanu considera ca nivelul de trai al societatii romanesti este compatibil cu o indatorare la banci in valoare de 20.000 de lei, dar in trecut s-a trait pe baze mult mai mari, iar romanii obtineau credite mult mai mari.
Contractele de economisire-creditare pleaca de la ipoteza ca o persona economiseste o perioada, timp in care primeste o dobanda si o prima de la stat, dupa care poate lua un credit la o dobanda fixa pentru a completa suma economisita si a reamenaja, reabilita sau achizitiona o locuinta.
Diferenta mare dintre valoarea de 20.000 de lei si cea de 25.000 de euro ne arata ca, in trecut, societatea romaneasca traia cu peste nivelul sau, fapt ce a condus la un derapaj major la nivelul consumului in momentul in care economia a intrat in recesiune.
"Lucrurile nu sunt foarte roz din punct de vedere economic, locurile de munca sunt mai putine si mai greu de gasit, veniturile suplimentare si cele normale s-au redus. Mediul economic din Romania este mai dificil. Explozia din 2006 - 2008 a condus la un grad de