Principala provocare pentru viitorul director al celui mai mare producător de energie din România este scăderea costurilor de producţie. Altfel, compania riscă să ajungă pe pierderi. Majorarea tarifelor pe care Hidroelectrica le plăteşte pentru utilizarea apei ameninţă profitabilitatea producătorului de energie.
La finele săptămânii trecute, Ministerul Economiei a anunţat oficial că, de la 1 ianuarie 2011, cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din ţară va avea un nou director general - Constantin Trihenea, fost prefect de Sibiu, în prezent consilier în minister - în locul lui Mihai David, criticat în mod public de preşedintele Traian Băsescu.
Citeşte şi Hidroelectrica va obţine în acest an un profit de şapte ori mai mare decât anul trecut.
Cea mai mare provocare a noului şef al Hidroelectrica va fi scăderea costurilor de producţie, altfel compania riscă să ajungă pe pierderi. Aceasta deoarece, recent, Guvernul a aprobat o majorare de patru ori a tarifelor pe care le plăteşte Hidroelectrica pentru utilizarea apei, măsură care a ridicat cu 9% costurile producătorului de energie.
O altă mare problemă pe care va trebui să o gestioneze noul manager va fi cea a energiei scumpe pe care trebuie să o cumpere Hidroelectrica de la Paroşeni şi Deva, termocentrale cu costuri extrem de mari care utilizează huilă din Valea Jiului.
Mai mult, anul viitor va intra în sistem o cantitate de un TWh de energie eoliană, care este de trei ori mai scumpă decât energia clasică, ceea ce înseamnă un plus de 4% la preţul final. Pentru ca factura populaţiei să nu crească, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei vrea să introducă cu 25% mai multă electricitate hidro în coşul reglementat pentru populaţie. Numai că preţul energiei hidro care merge în contractele reglementate este sub costurile de producţie (în prezent 72 de lei pe MWh, faţă