Sunt firmele româneşti beneficiare ale programului SAPARD victime ale crimei organizate din Europa? Ministrul român al agriculturii, Valeriu Tabără, vorbeşte despre această posibilitate, luând apărarea companiilor din România.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a susţinut luni, la Bruxelles, cauza celor aproape 70 de agenţi economici români beneficiari de finanţări SAPARD, aflaţi în pericol de a le fi blocate conturile şi de a fi executaţi silit, în urma unei investigaţii a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF). Cel puţin zece agenţi economici se află deja cu conturile blocate în acest moment, potrivit ministrului român.
Valeriu Tabără s-a întîlnit luni dimineaţa cu directorul OLAF, în faţa căruia a pledat cauza companiilor din România ameninţate cu blocarea fondurilor şi cu executările silite. El a afirmat că a primit din partea oficialului european asigurări că în niciun caz "nu vor fi aplicate procedurile de abuz" împotriva firmelor româneşti, până la o verificare minuţioasă a cazului.
Potrivit OLAF, furnizori externi (în marea majoritate din Germania şi Italia) au transmis beneficiarilor oferte considerate false sau formale, pe care aceştia le-au folosit la depunerea dosarelor pentru accesarea fondurilor. Organismul European consideră aceasta drept o tentativă de fraudă. Alte nereguli invocate sunt legate de "Sistemul celor 3 oferte" pentru achiziţia de bunuri şi servicii, precum şi manipularea procedurilor de achiziţii. OLAF a transmis toate probele la Direcţia naţională antifraudă (DLAF), pentru cercetări. Valoarea prejudiciului s-ar ridica la circa 40 de milioane de euro.
Ministrul Agriculturii susţine acum că beneficiarii români sunt doar victime ale sistemului de oferte fictive. "Astăzi, o firmă care vrea să facă un proiect, cu greu poate să verifice ce fel de partener este cel din Germania, din Italia. I-am adus la