Persoanele fizice autorizate (PFA) vor fi nevoite, din 2011, să îşi calculeze singure impozitul pe venitul net anual, în locul angajaţilor Fiscului, deşi legislaţia este complicată şi dă multe bătăi de cap chiar şi contabililor.
De anul viitor, persoanele care au venituri din activităţi independente, însemnând activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, chirii, arendă, transferul titlurilor de valoare sau activităţi agricole, vor fi obligate să-şi calculeze singure impozitul pe venitul net anual. Până în 2010 inclusiv, calculele au fost făcute de angajaţii Agenţiei de Administrare Fiscală în baza declaraţiilor anuale de venit. Potrivit modificărilor aduse Codului fiscal prin OUG nr. 109 din 2009, va fi introdus, din 2011, un sistem de autodeterminare a impozitului net. Declaraţia anuală de venit va fi înlocuită cu declaraţia de impunere, iar decizia de impunere, prin care funcţionarii comunicau impozitul net, precum şi sumele pe care contribuabilii le datorau sau, dimpotrivă, le aveau de primit, va fi desfiinţată.
„Nu trebuie să uităm că prevederile legislaţiei fiscale româneşti nu sunt printre cele mai puţin complexe şi că cea mai mare parte a contribuabililor nu au cunoştinţe de fiscalitate, ceea ce, evident, va îngreuna în practică procesul de calcul al impozitului şi completarea declaraţiei anuale, mai ales luând în considerare şi modificările succesive şi chiar contradictorii pe alocuri aduse în ultimul timp legislaţiei de asigurări sociale care are adeseori impact asupra calculului impozitului pe venit“, explică Claudia Sofianu, tax manager Ernst&Young.
Avantajele Fiscului
Odată cu dispariţia deciziei de impunere, va trebui ca plăţile să se facă pe loc. Astfel data de depunere a declaraţiei va deveni şi termen de plată. De anul viitor, termenul-limită nu va mai fi 15 mai, aşa cum a fost până anul ace