Scăderea concediului de îngrijire a copilului de la doi ani la un an, anunţată de guvernanţi, aduce noi bătăi de cap autorităţilor locale din Maramureş. În cele mai multe zone urbane există un deficit evident de creşe. De pildă, în municipiul rşedinţă de judeţ din cele 11 creşe care funcţionau în urmă cu 20 de ani mai există doar patru. Şi acolo însă locurile sunt reduse la câteva sute, iar funcţionarea este dificilă, iar creşele sunt supraaglomerate.
În plus, o singură creşă din cele patru rămase funcţionale în Baia Mare a beneficiat de investiţii semnificative, în condiţiile în care o sumă de 200.000 de lei poate fi încadrată în acestă categorie. În celelalte trei, doar reparaţii minore, deşi funcţionează în clădiri vechi de aproape 30 de ani. Directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei Baia Mare, Tania Zaharie, a menţionat că pentru reabilitarea la standardele minime prevăzute de legislaţia europeană a celorlalte trei creşe ar fi necesară suma de 800.000 de lei.
Probleme juridice
„Nu numai lipsa banilor este o problemă. Impedimentul cel mai mare este lămurirea situaţiei juridice a clădirilor şi a terenurilor", a explicat Zaharie. Ea menţionat că încă nu a identificat „surse de finanţare alternative pe fonduri europene, pentru reabilitare infrastructurii şi clădirilor".
În Baia Mare, pentru rezolvarea deficitului de creşe specialiştii susţin că este necesară construcţia a încă patru-cinci edificii de acest gen. În condiţiile lipsei banilor, specialiştii în asistenţă socială din municipiul maramureşean cred că soluţia ar consta în angajarea unor bone care să fie plătite de stat şi monitorizate de angajaţii serviciilor de asistenţă socială.
Scăderea concediului de îngrijire a copilului de la doi ani la un an, anunţată de guvernanţi, aduce noi bătăi de cap autorităţilor locale din Maramureş. În cel