A ține departe de ochi publicului date sensibile se dovedește a fi un lucru extrem de dificil. Administrația americană învață asta pe propria piele în urma scandalului declanșat de publicarea a zeci de mii de note diplomatice, și asta la doar câteva luni după ce informații deloc favorabile trupelor americane staționate în Irak și Afganistan ajungeau pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume. În ciuda importanței acestor scurgeri de informații, trebuie amintit că nu sunt singulare.
Tratatul care punea capăt unui război
Nici strămoșilor liderilor americani de azi nu le-a fost ușor să păstreze un secret. Astfel, în 1848, informații despre tratatul, care avea să pună capăt războiului din Mexic, care dura deja de doi ani, apăreau în New York Herald. Responsabil era jurnalistul John Nugent, care chemat în fața unui Senat furios a refuzat categoric să-și dezvăluie sursa, precizând doar că nu este vorba despre vreun senator.
Timp de o lună, jurnalistul cu rădăcini irlandeze a fost chestionat de membrii Senatului fără a sufla vreo vorbă despre cine ar putea fi sursa scurgerii de informații. Exasperați senatorii i-au dat în cele din urmă drumul pe motiv că ”trebuie să-i fie protejată sănătatea”. Curând după aceea, acesta a devenit editorul publicației San Francisco Herald. Zece ani mai târziu, Nugent era numit de președintele american James Buchanan șef peste o comisie de investigare a dezvoltării Noii Caledonii, actuala British Columbia. O răsplată binemeritantă, spun unii, care adaugă că Buchanan, în calitate de secretar de stat, i-ar fi dezvăluit lui Nugent termenii tratatului.
Documentele Pentagonului
Pe 13 iunie 1971 prestigioasa publicație americană New York Times publica primele fragmente dintr-un studiu realizat de Ministerul Apărării privind implicarea armatei americane în Vietnam. Cotidianul american a intrat în posesia acelor do