Exporturile au încetinit în octombrie, dar au atins un nou maxim istoric în valoare absolută, ajungând la 3,52 mld. euro.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, exporturile au crescut cu 28%, în euro, comparativ cu octombrie de anul trecut, ritmul temperându-se faţă de avansul anual de 35% înregistrat în septembrie. Faţă de nivelul record din septembrie, de 3,51 mld. euro, creşterea exporturilor în octombrie a fost de doar 0,2%.
Vedetele exporturilor au fost în acest an Daciile de la Piteşti şi telefoanele Nokia made in Cluj, având o contribuţie importantă la redresarea exporturilor. Renault şi Nokia au mizat puternic pe pieţele externe şi au reuşit astfel să se menţină pe creştere într-o perioadă în care economia românească s-a afundat în recesiune.
Vânzarea de maşini produse la Mioveni pe pieţe ca Germania, Franţa sau Italia a reuşit să readucă exporturile României la nivelul de dinainte de criză.
În primele zece luni exporturile au ajuns la 30,3 mld. euro, în creştere cu 26,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Evoluţia favorabilă a exporturilor a fost influenţată de creşterea sectorului industrial din Europa, dar şi de măsurile luate de guvernele din ţările UE, cum ar fi programele Rabla pentru înnoirea parcului auto. O influenţă asupra cifrelor a venit şi de la efectul de bază având în vedere scăderile de anul trecut. În condiţiile creşteri mai accelerate a exporturilor comparativ cu importurile, deficitul comercial a scăzut în primele zece luni cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 7,7 mld. euro. În octombrie, deficitul a fost de 736,5 mil. euro, în scădere cu 210,9 mil. euro faţă de octombrie 2009.
Importurile au scăzut în octombrie cu 2%, în euro, comparativ cu septembrie, în timp ce faţă de octombrie 2009 au urcat cu 15,1%.
În primele zece luni, ponderi importante în structura expo