Partidul Democratic din Kosovo, al premierului în exerciţiu, Hashim Thaci se clasează pe primul loc, după alegerile parlamentare anticipate de duminică, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne. Rivalul său contestă victoria prim-ministrului.
PDK a obţinut 31% din voturi. Victoria proclamată de premierul în exerciţiu a fost contestată de rivalul său, primarul din Priştina, Isa Mustafa. Acesta susţine că el se află în frunte.
Acestea sunt primele alegeri parlamentare de la proclamarea unilaterală a independenţei regiunii. Scrutinul a avut loc într-o ţară, cea mai săracă din Europa, căreia independenţa nu i-a adus prosperitate, o ţară marcată de criză politică, dar şi de o gravă criză economică, precum şi de numeroase alte incertitudini.
Kosovarii sunt exasperaţi de amploarea dificultăţilor economice, mai ales că 48% din populaţia activă este în şomaj.
Uniunea Europeană, occidentalii, în general, precum şi principalele instituţii bancare internaţionale sunt foarte îngrijorate şi în legătură cu corupţia, care este omniprezentă în Kosovo.
Hashim Thaci, prim-ministru din ianuarie 2008 nu a reuşit, în ciuda angajamentelor sale verbale, să reducă acest fenomen.
Euforia proclamării independenţei a trecut de mult în această fostă provincie sârbă, mai spun observatorii. În ciuda faptului că principalii lideri evocă integrarea europeană ca primă urgenţă în programele lor politice, toată lumea ştie că regiunea Kosovo va mai avea mult de aşteptat în această perspectivă.
Dintre toate ţările candidate la integrarea europeană, ea este practic cea mai nepregătită în materie de criterii care se cer respectate. Potrivit Băncii Mondiale, aproape jumătate din populaţia ţării, care numără două milioane de locuitori trăieşte sub pragul sărăciei, iar 15% dintre kosovari se află într-o situaţie de sărăcie extremă.
Nu este de mi