Segmentul jocurilor de noroc din Romania, exclusiv cazinourile, a ajuns in 2010 la 3,15 miliarde de euro, insa jumatate din aceasta felie apartine pietei negre, potrivit unor estimari ale companiei elene Intralot, furnizorul de echipamente pentru Loteria Romana.
Daca ar avea ocazia sa dea sfaturi Statului roman pentru ca acesta sa castige mai mult din pariul cu segmentul jocurilor de noroc, Efthimios Papageorgiou, director pentru operatiuni internationale in cadrul Intralot, le-ar recomanda guvernantilor sa controleze mai atent piata de profil. “In Romania trebuie imbunatatit mecanismul de reglementare.Acest lucru ar putea fi invatat din experienta altor tari, unde piata neagra are o pondere mai redusa”, spune Efthimios Papageorgiou, care coordoneaza de la Atena si operatiunile Intralot din Romania.
Grecul a luat primul contact cu piata romaneasca in 2000, cand Intralot a reinnoit contractul cu Loteria Romana. Atunci, el a dezvoltat reprezentanta grupului elen de la Bucuresti, creata inca din 1992, iar in prezent, pe langa Romania, supervizeaza operatiunile din Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia si Slovacia, unde Intralot este prezenta ca operator.
Potrivit lui Papageorgiou, in termeni de venituri, Romania ocupa primul loc dintre pietele din regiune pe care le coordoneaza si genereaza mai putin de 10% din afacerile Intralot SA. “Evolutia veniturilor din Romania a fost in ansamblu stabila, insa cu o scadere in ultimii doi ani din cauza crizei. Afacerile Loteriei Romane sunt in declin, iar pentru a reveni pe crestere, compania are nevoie sa-si extinda reteaua de agentii”, spune grecul.
Intralot a inregistrat in 2009 venituri de peste 900 de milioane de euro.
Loteria Romana a avut in primul trimestru un profit net de aproape patru ori mai mic, de 21,89 milioane lei, si o cifra de afaceri in scadere cu circa 22%, de 266,33 mi