Majoritatea romanilor care utilizeaza produse bancare sunt de parere ca dobanzile acordate la produsele de economisire sunt prea mici, iar comisioanele la credite sunt prea mari, potrivit unui studiu realizat GfK Romania realizat la solicitarea Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB). Astfel, 74% din cei intervievati considera ca bancile ofera dobanzi prea mici la produsele de economisire, in vreme ce 81% cred ca institutiile de credit percep comisioane prea mari.
In privinta sigurantei economiilor depuse la banci, parerile sunt impartite. Mai mult de o treime din populatia analizata se teme ca aceste economii risca sa isi piarda din valoare pana la momentul retragerii, dar aproape la fel de multi sunt in dezacord cu aceasta idee. De asemenea, 31% se tem ca isi pot pierde cu totul banii depusi la o banca, iar 38% nu percep acest pericol.
Potrivit studiului GfK Romania, mai mult de jumatate din totalul populatiei urbane (52%) care utilizeaza produse bancare crede ca economiile depuse la o banca ar fi in totalitate pierdute daca institutia respectiva ar da faliment. Dintre cei care au economii, 29% cred ca le-ar pierde in cazul in care banca respectiva ar da faliment, 39% considera ca le-ar recupera partial, iar aproape o treime crede ca si-ar primi banii inapoi in totalitate. Mai mult, studiul GfK releva ca doar 6% dintre cei care cred ca isi pot recupera economiile in cazul unui faliment bancar stiu ca Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar este cel care le inapoiaza sumele economisite, in timp ce peste un sfert din respondenti considera ca banca falimentara este cea care le-ar inapoia economiile in cazul unui faliment, iar o proportie similara nu stie de unde si-ar recupera banii.
In ceea ce priveste suma care poate fi recuperata intr-o astfel de situatie, 22% dintre cei care cred ca isi vor recup