Opt zone de importanţă internaţională şi comunitară ar putea fi validate în reţeaua Natura 2000, la propunerea institutelor de cercetare şi ONG-uri.
În calitate de stat membru al Uniunii Europene, țării noastre i-a revenit obligația de a constitui şi consolida Reţeaua Natura 2000. Mai exact, este vorba despre completarea acesteia cu noi situri.
În acest sens, încă de anul trecut, Ministerul Mediului şi Pădurilor a iniţiat un proiect de cercetare în acest sens. Acesta are în vedere desemnarea de arii de protecţie specială avifaunistică (SPA-uri) pentru includerea tuturor ariilor de importanţă internaţională (IBA), precum şi desemnarea de noi situri de importanţă comunitară (SCI-uri), ca urmare a negocierii avute cu Comunitatea Europeană în cadrul seminariilor biogeografice.
„Pe teritoriul judeţului Neamţ s-a propus până în prezent, de către institute de cercetare şi ONG-uri, un număr de 8 situri dintre care 3 de tip SPA, respectiv Lacurile Vaduri şi Pângăraţi, Masivul Ceahlău şi Piatra Şoimului- Scorţeni- Gârleni şi 5 de tip SCI, respectiv Munţii Ciucului, Munţii Goşman, Râul Moldova Miteşti - Oniceni, Râul Moldova Roman - Tupilaţi şi Râul Siret Roman - Paşcani", spune Monica Isopescu, purtătorul de cuvânt al Agenției Pentru Protecția Mediului Neamț.
Pentru siturile care vor fi validate la nivel naţional, vor avea loc, până la jumătatea lunii decembrie 2010, acţiuni de informare și consultare a autorităţilor publice locale, proprietarilor de terenuri, precum și ocoalelor silvice.
În acest scop, Agenția pentru Protecția Mediului Neamț va găzdui joi, 16 decembrie, o întâlnire la care vor participa reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, prefecturii, primăriei și Direcţiei Silvice Neamţ, precum și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ și autorităţile publice locale pe teritoriul cărora se află propuneri de noi situri Natura 2000.