Laszlo Tökes consideră că liderii UDMR s-au acomodat cu puterea din „oportunism" şi au uitat de programul lor politic, de aceea militează pentru pluralism politic în rândul comunităţii maghiare. Retragerea lui Marko Bela din fruntea UDMR nu este, din punctul său de vedere, un pas spre reformarea acestei formaţiuni politice.
Marko Bela şi-a anunţat retragerea din fruntea UDMR. Această mişcare nu vă face să vă gândiţi la o revenire în rândurile Uniunii sau poate chiar să candidaţi pentru o funcţie la vârf?
L.T.: Dacă aş fi vrut, aş fi revenit, dar niciodată nu m-am considerat politician de partid şi de aceea nu am avut ambiţii de conducător politic.
Totuşi, sunteţi deja vice-pre-şe-din-tezle Parlamentului European, ceea ce presupune o poziţie politică. Credeţi că plecarea lui Marko Bela din fruntea UDMR ar putea pune în pericol unitatea Uniunii?
L.T.: Este într-adevăr un mare pericol pentru UDMR de a nu mai intra în Parlament, de aceea ar trebui să rezolvăm situaţia în aşa fel încât să putem să realizăm schimbarea de regim din sânul comunităţii noastre politice în aşa fel încât să nu periclităm reprezentarea comunităţii maghiare la toate nivelurile.
Care dintre candidaţii care au anunţat deja că aspiră la fotoliul lui Marko Bela vi se pare mai bine pregătit: ministrul Culturii, Kelemen Hunor, sau consilierul prezidentţial Ekstein-Kovacs Peter?
L.T.: Domnul Kelemen Hunor este creaţia lui Marko Bela şi există riscul să devină epigonul acestuia, în schimb Ekstein-Kovacs Peter are dezavantuajul de a fi „omul preşedintelui", dar acest lucru înseamnă şi puţin avantaj. Sunt curios dacă mai apar şi alţi pretendenţi.
Care dintre cei doi are calităţi de lider?
L.T.: Nu vreau să fac aprecieri, dar pentru mine Ekstein-Kovacs Peter reprezintă mai multă înţelepciune, are o mai bună înţelegere a politicii şi are o mai mare independenţă, în