Miniştrii europeni de Externe discută luni, 13 decembrie, despre situaţia post-electorală din Republica Moldova, un subiect adăugat pe agenda Consiliului de Miniştri la cererea României.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Aceasta este prima oportunitate a miniştrilor de a discuta situaţia din Republica Moldova, la două săptămâni după alegerile parlamentare cu rezultat incert pentru alegerea unui preşedinte de către Parlament.
România a considerat oportună această discuţie despre implicaţiile privind evoluţiile politice la Chişinău.
Un mesaj de încurajare este aşteptat, astfel încât autorităţile moldovene să continue reformele angajate pe parcursul ultimului an, pentru un viitor european al ţării.
Formula de guvernare care va rezulta din actualele negocieri purtate la Chişinău ar trebui să confirme vocaţia europeană a Moldovei, acesta este spiritul dezbaterii de la Bruxelles.
România va reitera importanţa sprijinului UE pentru parcursul european al Moldovei, întrucât se crede că este şi în interesul UE de a avea un succes în vecinătatea sa.
Comunitatea internaţională s-a angajat să sprijine reformele moldoveneşti cu 1,8 miliarde de euro, din care 90 de milioane vor proveni de la UE.
Există însă o nervozitate europeană legată de acest subiect, întrucât se ştie că o alianţă cu Partidul Comuniştilor ar putea îndepărta Moldova de obiectivele sale.
Săptămâna trecută, miniştrii de Externe suedez şi polonez, reprezentând cele două ţări artizane ale Parteneriatului UE cu vecinii estici s-au aflat la Chişinău. Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek a fost şi el în Republica Moldova.
"Am venit la Chişinău cu un mesaj de încurajare, pentru ca Moldova să nu părăsească drumul reformelor", a spus Buzek la sfârşitul vizitei, adăugând că europenii se află alături de poporul moldovean, dar că