Ca urmare a Summit-ului Mondial din anul 2000, in care a fost adoptata Declaratia Mileniului, un act in 8 puncte, Natiunile Unite s-au reunit din nou in anul 2005, in cadrul unui nou summit, pentru a discuta implementarea punctelor prezentate in Declaratia Mileniului.
In rapoartele care sustin implementarea se discuta si despre 11 septembrie, un eveniment care a zguduit lumea si care a necesitat o adoptare diferita din partea Natiunilor Unite. Cel mai important document care a stat la baza Summit-ului din 2005 a fost Raportul prezentat in anul 2004 de catre Secretarul General despre gradul de implementare de catre Natiunile Unite a Declaratiei Mileniului.
Declaratia Mileniului. Partea intai, anul 2000
In acest raport sunt discutate realizarile in ceea ce priveste tintele pentru Pace si Securitate, pentru Dezvoltare, pentru Protectia celor slabi.
Despre Pace si Securitate, Secretarul General mentioneaza in raport teatrele de operatii deschise in vederea mentinerii stabilitatii zonale, nationale si internationale (Afganistan, Etiopia, Sierra Leone, Liberia, etc), 14 la numar la inceputul anului 2004, pentru ca apoi in decursul anului sa mai deschida inca trei teatre de operatii in Burundi, Haiti si Coasta de Fildes.
Un alt punct forte legat de Pace si Securitate este cel al nivelului criminalitatii. Dezvoltarea tehnologiilor online impinge retelele de crima organizata inspre dezvoltarea de noi metode prin care sa isi mareasca profiturile, intr-un timp relativ scurt, prin exploatarea nemiloasa a fiintelor umane.
Sunt mentionate si zonele de conflict care sunt predispuse la dezvoltarea acestor retele si organizatii criminale. In aceste zone interventia UN se face la nivelul imbunatatirii starii tehnice si informatice a fortelor de ordine, precum si pregatirea acestora pentru a face fata noilor amenint