Bonusurile şi primele în bani pentru bancheri vor fi limitate de anul următor în funcţie de salariu, după ce autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană (UE) au aprobat un set de reguli cu scopul de a tempera asumarea excesivă de riscuri în sectorul bancar.
Regulile plafonează la circa 25% partea din bonus care poate fi oferită în bani, restul urmând să fie acordat în acţiuni care vor putea fi vândute doar după o perioadă de trei ani. Multe dintre fondurile de hedging vor evita regulile referitoare la acordarea de acţiuni, în funcţie de "profilul de risc" al firmei, se arată într-un comunicat al Comisiei Autorităţilor Europene de Supravegehere Bancară.
"Nu toate instituţiile trebuie să se conformeze reglementărilor în acelaşi fel şi în aceeaşi măsură. Unele instituţii financiare va trebui să aplice politici mai sofisticate", se arată în comunicat. Autorităţile de reglementare din UE trebuie să adopte propunerile comisiei în cadrul unor măsuri de a limita asumarea de riscuri, considerată principala cauză a celei mai grave crize financiare de la Marea Depresiune din anii '30.
Organizaţiile bancare, inclusiv Asociaţia Bancherilor Britanici, au făcut lobby pentru schimbarea regulilor, susţinând că orice acord în privinţa bonusurilor trebuie să se aplice la nivel mondial. Reglementările au fost modificate însă doar pentru a clarifica modul de implementare, a anunţat autoritatea europeană.
Londra: bancherii îşi cumpără case
Bancherii londonezi şi alţi angajaţi ai firmelor financiare vor cheltui circa un miliard de lire sterline (1,2 mld. euro) primiţi sub formă de bonusuri pentru a achiziţiona case în capitala britanică, cu 17% mai puţin faţă de anul trecut, conform firmei Savills. Aceste achiziţii nu vor opri declinul preţurilor locuinţelor de lux anul viitor, dar acesta probabil că nu va depăşi 1%.
@N_