Ministerul Economiei considera ca nu a pierdut cursa pentru implicarea Romaniei in proiectul South Stream, chiar daca la Sofia tocmai a fost semnat cu Rusia un acord-cheie pentru construirea unei sectiuni din conducta pe teritoriul bulgar. In plus, presedintele Gazprom a afirmat ca Romania ar putea sa se alature South Stream ca tara consumatoare, nu ca stat de tranzit. Cu toate acestea, este in analiza o varianta privind construirea unei parti din South Stream pe teritoriul Romaniei, prin Marea Neagra pana la frontiera cu Serbia, potrivit unei informatii a Ministerului Economiei transmisa la solicitarea HotNews.ro. In ceea ce priveste proiectul rival, Nabucco, Romania va semna, pana la sfarsitul anului, un acord de sustinere. Tot pana la sfarsitul anului, vor fi depuse documentele pentru inregistrarea companiei mixte care se va ocupa de proiectul AGRI, dupa care va fi inaintata catre Comisia Europeana documentatia pentru obtinerea unei finantari din partea UE.
In timp ce Romania inca se afla la stadiul de intentie in ceea ce priveste conductele de gaze, vecinii bulgari fac pasi concreti pentru punerea in aplicare a proiectelor. Pe 13 noiembrie, presedintele Gazprom, Alexei Miller si Maya Hristova, director al companiei Bulgarian Energy Holding (BEH), au semnat acordul de infiintare a intreprinderii comune care va proiecta, construi si coordona segmentul bulgar al conductei. Cu aceasta ocazie, Alexei Miller a spus ca Bulgaria nu mai poate fi inlocuita de Romania in calitate de centru european al conductei de transport South Stream.
Seful Gazprom a tinut sa inlature si temerile potrivit carora, din cauza ca Executivul lui Boiko Borisov a cerut participarea Rusiei la cateva proiecte energetice comune, Moscova ar putea sa aleaga Romania ca locul din care conducta South Stream va ajunge atat in sudul, cat si in centrul Europei. Rusia poarta discutii