În 2011, economia României va sta ca într-o menghină, presată de acodul cu FMI și măcinată de deciziile fiscale controversate, toate într-o lume marcată de datorii și deficite imense. Și totuși, The Economist crede că vom ieși din recesiune.
Cum va arăta România anul viitor? Este întrebarea la care, de ani buni, revista Capital încearcă să răspundă prin suplimentul „Lumea în...“, realizat în colaborare cu publicația britanică The Economist. Sarcina a fost, poate, mai ușoară anul acesta. Acordurile cu FMI și Comisia Europeană fac destul de previzibilă evoluția economiei autohtone pe termen scurt. Același efect îl au și o serie de factori interni care vor duce la prelungirea impasului în care piața românească a intrat de aproape doi ani. Chiar și acum, când la nivel global, lucrurile au început să se anime. Vom încerca mai jos să facem o sinteză a acestor factori, așa cum sunt ei analizați, pas cu pas, în publicația „Lumea în 2011“.
Să începem cu ce e mai rău. Anul viitor va aduce noi creșteri de taxe și tăieri de cheltuieli publice. Nu trebuie să fii doctor în economie ca să îți dai seama că atingerea unei ținte de deficit extrem de ambițioase (scăderea acestuia cu peste două puncte procentuale) nu este realizabilă în actualele condiții fiscale.
Conform strategiei autorităților, reducerea deficitului va fi posibilă prin creșterea veniturilor bugetare, iar aceasta, prin sporirea consumului intern. Or, cum veniturile populației au intrat serios la apă în ultimul an, este puțin probabil că ne vom înghesui să cheltuim mai mult decât până acum. Planul B? Noi scăderi ale cheltuielilor publice, alternate cu majorări de impozite.
În tot acest timp, un nou acord cu FMI pare inevitabil. Potrivit ING Bank, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va fi nevoit, în prima jumătate din 2011, să împrumute lunar cinci miliarde de lei pentru a finanța deficitul