443 de doljeni au rămas fără pensie de invaliditate după ce verificările Casei de Pensii au relevat faptul că erau suficient de sănătoşi pentru a munci.Numărul pensionarilor cu grad de invaliditate a scăzut cu 3.000 în ultimele luni.
Sute de doljeni pensionari pe caz de boală, cu diagnostic revizuibil, au fost depensionaţi pentru că, din actele depuse la dosare, s-a constatat faptul că pot reintra în câmpul muncii. Este vorba de 379 de persoane care aveau diagnostic revizuibil odată la şase luni sau anual şi mai mult de cinci ani până la ieşirea la pensie la termen, dar şi 64 de persoane la „supracontrol” (controale făcute de comisii formate din medici diferiţi de cei care au pus diagnostice în actele pensionarilor pe caz de boală.).
Pentru cei care stau cu frica în sân, aşteptând invitaţia să se prezinte la comisie, aflaţi că medicii de aici nu pot contesta diagnosticul pentru că în judeţ nu există echipamentele necesare pentru contraexpertiză. „În cazurile în care există suspiciunea că persoana chemată la comisie nu suferă de boala trecută în acte, avem posibilitatea să-i trimitem la Institutul de Expertiză de la Bucureşti”, a spus Daniel Baciu, directorul Casei Judeţene de Pensii. Practic, dacă aveţi un dosar „beton”, cu analize şi internări suficiente, medicii nu au de ce să vă caute nod în papură.
Dosare de pensie doar în spitale acreditate
Situaţia se va schimba însă, dacă aleşii adoptă noua lege a pensiilor. Potrivit directorului Baciu, proiectul care va intra în dezbatere la Camera Deputaţilor prevede acreditarea de către Casele Judeţene de Pensii a unor policlinici şi spitale unde se vor face analizele şi internările necesare pentru întocmirea dosarelor de pensionare pe caz de boală. Directorul de la Pensii spune că aici condiţiile vor fi draconice, astfel încât „derapajele” de la lege să fie evitate. Chiar şi aşa, numărul pensionarilo