Acţionarii Supreme Group, producătorii Primola, au lansat la începutul acestui an o campanie de promovare care trimite cu gândul la filmul Charlie şi fabrica de ciocola tă.
În peliculă, cinci copii au o şansă unică de a vedea cum se face deliciosul desert chiar în fabrica excentricului proprietar, Willy Wonka. Cum realitatea însă nu este chiar ca filmul, nici fabrica de ciocolată din Bulevardul Metalurgiei nu arată precum cea din lungmetrajul amintit.
O fabrică de ciocolată, chiar dacă nu se vede, poate fi imediat depistată după mirosul puternic de vată de zahăr ars care iese din ea. În rest, pe afară nu arată foarte spectaculos, ci se aseamănă cu multele hale de producţie care au împânzit împrejurimile Bucureştiului.
În fabrica celor de la Supreme Group, pe porţile căreia ies zilnic mii de tablete Primola sau de biscuiţi Ulpio, lucrează circa 200 de oameni, activităţile fiind extrem de automatizate. De altfel, ceea ce fac angajaţii acolo pare repetitiv şi dificil tocmai din cauza acestui lucru: iau şi pun tăvile cu ciocolată pe o bandă rulantă care merge spre ambalare sau aleg printr-un buton ce reţetă de ciocolată să facă. În rest, este treaba roboţilor de la început până la sfârşit.
Zahăr, lapte praf, cacao şi unt de cacao
Primul lucru care este făcut, valabil de altfel pentru orice alt tip de mâncare, este alegerea ingredientelor. Ciocolata este făcută din lapte praf, nu din râuri albicioase de lapte proaspăt, zahăr, masă de cacao şi unt de cacao. Acestea sunt ingredientele de bază, zahărul şi laptele fiind procurate local, restul fiind importate din zone precum Africa, Asia de Sud sau America Centrală şi de Sud. De exemplu, 42,5% din toată ciocolata produsă la nivel global este produsă de Coasta de Fildeş. Problema este că anual această producţie scade, aşa că în câţiva zeci de ani acest ingredient cheie al ciocolatei va de