Austria încearcă să liniştească pieţele după ce investitorii au început să ocolească titlurile emise de Viena, scrie Bloomberg. Guvernatorul băncii centrale din Austria Ewald Nowotny susţine că pieţele percep în mod eronat dependenţa economică a Austriei de estul Europei. "Suntem văzuţi ca o ţară din estul Europei în urma propagandei noastre. Nu este corect, avem o puternică orientare către Vest", susţine guvernatorul băncii centrale, care este şi membru în conducerea BCE.
Banca centrală a Austriei a anunţat că băncile au acordat credite în străinătate în valoare de 175 de miliarde de euro, majoritatea în Europa de Est.
În România austriecii domină piaţa bancară, cumulând mai mult de o treime din activele din sistem. Trei din primele zece bănci locale - BCR, Volksbank şi Raiffeisen - sunt controlate de grupuri ale căror sedii sunt la Viena, însă din punctul de vedere al capitalului, băncile austriece se clasează pe locul doi după investiţiile greceşti, cu o cotă de piaţă de 17%.
Extinderile puternice din ultimii ani ale grupurilor bancare austriece pe pieţele din estul Europei sădesc acum îngrijorare în rândul investitorilor. Randamentele obligaţiunilor emise de Viena se află la cea mai ridicată diferenţă faţă de cele ale Berlinului dintre titlurile emise de cele mai puternice economii ale continentului (cele cu rating AAA). Obligaţiunile austriece au randamente de 3,4%, în timp ce titlurile germane au randamente puţin sub 3%.
Exportatorii austrieci rămân totuşi dependenţi de economiile vest-europene, 31% din produsele austriece iau calea Germaniei, iar 8% se duc în Italia.
Austria încearcă să liniştească pieţele după ce investitorii au început să ocolească titlurile emise de Viena, scrie Bloomberg. Guvernatorul băncii centrale din Austria Ewald Nowotny susţine că pieţele percep în mod eronat dependenţa economică a Austriei d