Asiguraţii pot merge să îşi rezolve mici urgenţe şi carii la cabinetele stomatologice care au contract cu casele de asigurări. Printre acestea se numără şi clinici care au dotări avansate, însă acestea nu pot rezolva gratuit mai mult de doi-trei pacienţi pe lună.
Osoluţie pentru a beneficia de tratament stomatologic gratuit ar fi să căutaţi cabinete care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Acestea se găsesc în fostele policlinici de stat, dar şi în mediul privat.
În cazul în care stomatologul are contract cu statul, serviciile gratuite la care aveţi dreptul ţin în principal de tratamentul urgenţelor. Unii medici pun şi proteze gratuite, dar fac parte din categoria celor mai rudimentare de pe piaţă.
„Se pot face gratuit extracţii, se pot pune anumite pansamente contra durerilor şi proteze din cele mai ieftine. În nici un caz nu putem asigura dinţi de porţelan pacienţilor", punctează Cristina Călinoiu, de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Pe site-ul CASMB, la capitolul furnizori de servicii medicale găsiţi toţi medicii stomatologi care au contract cu asigurătorul public, precum şi contactele acestora.
10% din cabinete primesc fonduri de la stat
În Capitală, din 3.900 de medici stomatologi doar 10% primesc fonduri de la stat. Situaţia este valabilă la nivelul întregii ţări. „Puţini stomatologi îşi asumă un contract cu Casa, în condiţiile în care primesc sume derizorii, iar numărul de hârtii pe care trebuie să îl completeze este sufocant", precizează Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti.
Luna trecută, stomatologii aflaţi în contract cu statul au primit, spre exemplu, suma de 1.200 de lei, bani din care au putut fi trataţi aproximativ 1.000 de pacienţi într-un oraş precum Bucureştiul. „Statul se preface că asigură multe gratuităţi, însă în realitate nu prea putem face mare lu