Aproape jumătate din banii prevăzuţi pentru deplasări în 2011 sunt direcţionaţi spre deplasările externe. În afara MAE, în topul instituţiilor cu cele mai mari cheltuieli pentru „plimbare" în străinătate apar MAI, MApN, Administraţia Prezidenţială, SGG şi Camera Deputaţilor.
Conform proiectelor de buget pentru 2011 ce intră săptămâna aceasta în dezbaterea Parlamentului, de la „puşculiţa" statului se vor duce 149,59 mi-lioane lei pe deplasări interne, externe, detaşări şi transferuri. Adică aproximativ 34,8 milioane de euro. Aproa-pe jumătate din această sumă, 71,42 milioane lei mai exact, se alocă deplasărilor în străinătate, în cazul multor instituţii înregistrându-se practic o creştere a cheltuielilor faţă de anul în curs.
Dacă în privinţa MAE, care conduce în topul cheltuielilor pentru deplasări externe (cu 15,81 milioane de lei), explicaţiile sunt previzibile, în cazul celorlalte instituţii sunt greu de imaginat motivele pentru care s-ar impune în 2011 un asemenea du-te-vino. Este vorba, de exemplu, de Ministerul Administraţiei şi Internelor, condus de Traian Igaş (PDL), care primeşte 11,69 milioane de lei, şi de Ministerul Apărării Naţionale condus de Gabriel Oprea (UNPR), cu 10,33 milioane de lei. În plus, în cazul MAI, o sumă aproa-pe egală (11,08 milioane lei) a fost prevăzută pentru deplasările interne, detaşări şi transferuri. Cu alte cuvinte, numai pentru „plimbări" MAI va cheltui anul viitor 22,77 milioane lei (echivalentul a 5,3 milioane de euro). La MApN, cele 8 milioane alocate pentru intern duc totalul cheltuielilor cu deplasările la 18,34 milioane de lei (4,26 milioane de euro).
Creşteri chiar şi cu 50% ale cheltuielilor
Locul patru în topul instituţiilor cu bugete consistente pentru deplasări în 2011 este ocupat de Administraţia Prezidenţială: 7 milioane lei pentru extern şi 600.000 de lei pentru intern. În cazul deplasărilo