Unul din trei români întâmpină privaţiuni materiale grave, ceea ce însemnă că nu poate să îşi plătească facturile, nu-şi poate încălzi casa, nu-şi permite să achiziţioneze o maşină sau un telefon, arată un studiu Eurostat pe tema condiţiilor de trai din Europa, care surprinde situația existentă în 2008. Sursa: Arhiva EVZ
La nivelul Uniunii Europene, doar în Bulgaria există o proporţie mai mare a oamenilor care întîmpină privaţiuni materiale grave – 41%, în vreme ce în ţări precum Luxemburg, Suedia, Olanda, Danemarca sau Spania, proporţia acestei categorii se află la un nivel minim - sub 3%. În total, în UE trăiesc 42 de milioane de persoane cu o situaţie materială gravă.
Situaţia materială complicată a românilor este subliniată şi de un alt indicator – cel al pragului de sărăcie. Potrivit studiului, 81 de milioane de oameni din cele 27 de state UE (17% din populaţie) au un venit care îi încadrează sub pragul sărăciei, aşa cum a fost stabilit acesta la nivel naţional. În România, 23% din populaţie trăieşte sub nivelul sărăciei. Doar în Letonia există o proporţie mai mare a oamenilor care trăiesc în astfel de condiţii – 26%. În Cehia, Olanda şi Slovacia, doar 9 -11% din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie.
Studiul constituie o bază de discuţii pentru conferinţa din 16-17 decembrie de închidere a Anului European pentru Combaterea Sărăciei şi Excluziunii Sociale 2010. UE şi-a propus reducerea numărului de oameni expuşi sărăciei şi excluziunii sociale în UE cu cel puţin 20 de milioane de persoane până în 2020.
Progresele către atingerea acestui obiectiv sunt măsurate în funcţie de 3 indicatori – persoanele care trăiesc sub pragul sărăciei, cele care întâmpină privaţiuni materiale grave şi cele care locuiesc în gospodării cu intensitate a muncii foarte scăzută.
În anul 2008, 116 milioane persoane erau afectate d