Iţele fraudei de 65 miliarde de dolari, pusă la cale de Bernard Madoff, sunt departe de a fi descurcate, chiar dacă autorul acesteia a fost condamnat la 150 de ani de închisoare după ce şi-a recunoscut vina.
Executorul care lichidează firma de investiţii a lui Madoff a dat în judecată banca austriacă Medici AG şi pe fondatorul acesteia, Sonja Kohn, în încercarea de a recupera 58,8 miliarde de dolari. În afară de Sonja Kohn şi Banca Medici, în proces sunt implicate Bank Austria şi UniCredit SpA.
Lichidatorul american Irving Picard caută urma a 19,6 miliarde de dolari care ar fi fost "triplate" până la 58,8 miliarde de dolari într-unul dintre cele mai mari acte de corupţie organizată. Picard o acuză pe Kohn de a fi alimentat escrocheria Madoff începând chiar din anul 1985. Cei doi foloseau schema piramidală Ponzi, prin care promiteau un profit uriaş clienţilor, pe care nu îl produceau însă, ci îl obţineau din atragerea de noi clienţi. Madoff îşi răsplătea, în secret, partenera austriacă cu zeci de milioane de dolari. Kohn ar fi creat, de altfel, Banca Medici pentru a deturna fonduri de peste 9 miliarde de dolari către Madoff.
Banca Medici, care între timp şi-a schimbat numele în 2020 Medici AG, ar fi operat ca sucursală a Bank Austria, administrând conturile acesteia. Pentru aceasta, Bank Austria ar fi primit cel puţin 31 milioane de dolari. Bank Austria, care deţine 25% din acţiunile Băncii Medici, a fost preluată în 2005 de banca italiană UniCredit. În plângerea depusă de Picard se arată că "investiţia ilegală pusă la cale de Madoff a îmbogăţit-o pe Kohn şi pe familia sa şi a adus câştiguri uriaşe unora dintre cele mai mari bănci din Italia şi Austria, pe spatele victimelor lui Madoff".
Într-o declaraţie comună, UniCredit şi Bank Austria au anunţat că "se vor opune vehement acestei plângeri", deoarece se c