Una din angoasele actualei puteri de la Budapesta este declinul demografic, natiunea ungara scazand pentru prima data la sub zece milioane de locuitori.
Mai mult, liderii partidului Fidesz se tem de un proces de disparitie naturala a natiunii maghiare, pe fondul natalitatii scazute. La Budapesta, continua seria masurilor bombastice cu mare impact emotional si mediatic.
Potrivit The Wall Street Journal, Ungaria se pregateste sa renunte la unele libertati, legate de dreptul femeilor de a decide daca doresc sa pastreze o sarcina sau nu.
Astfel, aflam ca viata trebuie sa fie protejata din momentul conceptiei, prevede proiectul noii Constitutii a Ungariei, prevedere prin care se intentioneaza o interdictie totala a avortului, dupa mai multe decenii de legi liberale.
Papa Benedict al XVI-lea a sugerat la inceputul lunii decembrie ambasadorului Ungariei pe langa Sfantul Scaun: "este de dorit ca noua Constitutie a Ungariei sa fie inspirata de valorile crestine, in special in ceea ce priveste casatoria, familia si protectia vietii."
Dorinta Suveranului Pontif este reflectata in proiectul noii Constitutii promovata de partidul Fidesz, care promoveaza casatoria ca o modalitate naturala de comuniune intre barbat si femeie.
Proiectul, care intre altele va irita pe militantii pentru libertatea femeilor si in favoarea casatoriilor gay, ar putea fi interpretat ca un raspuns la declinul populatiei tarii, care ameninta stabilitatea sistemului public de pensii.
Sistemul public de pensii
Incepand cu luna noiembrie, cetatenii maghiari s-au intors la sistemul de contributii in sistem "pay-as-you-go" catre sistemul de pensii de stat.
Ca si in alte parti ale lumii dezvoltate, populatia Ungariei este marcata de imbatranire, fapt ce creeaza un dezechilibru serios al sistemului de pensii.