Stim cu totii ce inseamna ceaiul pentru englezi. El este atat un tonic pentru organism, dar si o modalitate ritualica prin care se stabilesc diverse relatii sociale.
In Rusia tarista, ceaiul era servit functionarilor publici si muncitorilor, ca parte a regimului de hrana. In Turcia si tarile islamice, ceaiul a inlocuit alcoolul, ani la rand, iar cateodata si cafeaua. Nimeni nu stie cu certitudine cand a inceput utilizarea pe scara larga a ceaiului si cum au fost descoperite calitatile sale terapeutice, scrie Teen Problem.
Este discutabil unde s-au cultivat pentru prima data plantele pentru ceai, in India sau China? Sigur este ca aceasta licoare s-a raspandit pe scara larga in Orient datorita calugarilor budisti, care au descoperit pentru prima data calitatile sale racoritoare si relaxante.
In prezent, planta de ceai se cultiva, in mod intensiv, pe platourile inalte din China, India si Japonia. In Europa, singurul loc unde ceaiul se cultiva pe scara larga este Georgia. Planta poate creste, ca orice pom inalt, pana la 2 metri, dar in plantatii arbustul se taie sub forma unui tufis, pentru ca frunzele sa fie mai usor de cules, in principal de catre femei.
La inceput, ceaiul a fost considerat un medicament, dar a intrat dupa aceea in viata asiaticilor ca un ritual zilnic. De peste 5 secole japonezii au creat un cult fata de servirea ceaiului, aceasta devenind un ritual complex si sofisticat.
In Europa, bautul ceaiului este asociat cu traditiile ruseti. De fapt, ceaiul a ajuns in Rusia relativ tarziu. El s-a impus ca o bautura tipic ruseasca de-abia in secolul 19 cand, deja, pentru prepararea lui se foloseau vase speciale.
Oamenii cred ca prepararea ceaiului nu necesita cunostinte speciale. Dimpotriva, pentru prepararea acestei licori trebuie sa cunoastem cateva informatii despre tipurile de ceai. @N_