Preşedintele crede că "se prefigurează un eşec cel puţin parţial în ce priveşte MCV", la care ţin foarte multe ţări europene. Şeful statului subliniază că unele ţări fac legătura între aderarea României la Schengen şi MCV, adică monitorizarea pe justiţie.
"Aş vrea să discutăm perspectiva 2011-2012. De asemeni, problematica legată de Spaţiul Schengen, unde, după cum ştiţi, Ministerul de Interne a avut o prestaţie bună. Practic, ultima inspecţie a confirmat faptul că România şi-a îndeplinit obligaţiile tehnice. Vom avea şi raportul pe 16. Sper să nu fie schimbat faţă de informaţiile pe care le am de la Ministerul de Interne. În acelaşi timp, însă, se prefigurează un eşec, cel puţin parţial, în ceea ce priveşte raportul pe MCV, la care foarte multe ţări europene ţin", a declarat Traian Băsescu, la întâlnirea cu liderii coaliţiei, la Palatul Cotroceni.
Şeful statului subliniază că unele ţări fac legătura între aderarea României la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, adică monitorizarea pe justiţie. "Din păcate, în zona CSM se cantonează deja aprecieri negative, ceea ce nu este de natură să ajute România să şteargă impresia că lucrurile merg într-o direcţie bună în ceea ce priveşte MCV, cu impactul de rigoare chiar pe admiterea noastră în Spaţiul Schengen. Înţeleg că, în ceea ce priveşte structura, alegerile de la CSM, un judecător a fost invalidat de Tribunalul Bucureşti, iar mâine se pune problema validării în Senat a CSM. Vom discuta şi acest subiect", spune Traian Băsescu.
În opinia sa, principala problemă a CSM e aceea că unii judecători sunt la al doilea mandat. "Raportul intermediar se prefigurează un eşec, ceea ce nu ne ajută la Schengen", afirmă şeful statului.
În replică, CSM arată că a manifestat totală transparenţă în ceea ce priveşte progresele realizate şi raportate Comisiei Europene, publicând pe propria pagină d