In fiecare an asteptam Sarbatorile cu nerabdare pentru a le petrece cu familia si prietenii, dar inainte de orice bucurie trebuie sa trecem prin cateva saptamani de pregatiri si cheltuieli nesfarsite.
Un Craciun fara friptura, sarmale, carnati, toba si cozonaci nu poate fi complet, asa ca fiecare dintre noi e dispus sa faca destul de multe sacrificii pentru a se bucura de o masa traditionala. Dar despre ce sacrificii e vorba si cat costa ele.
In mod normal, romanii dau 40% din venituri pe mancare, in vreme ce vest europenii aloca doar 15%. De Sarbatori, insa, orice trebuie sa fie mai mult si mai bun. Asa ca mancarea pregatita doar pentru ziua de Craciun costa peste 200 de lei intr-o familie de patru persoane. Daca nu vin si musafiri, poate sa ramana mancare si pentru a doua zi.
Totul incepe cu aperitivele. Pentru patru persoane e nevoie de 4-500 de grame de toba, 2-300 de grame de lebar, 3-400 de grame de caltabos si ceva piftie. Toba va costa 6-7 lei, lebarul poate fi cumparat cu mai putin de 4 lei, pentru caltabos mai e nevoie de aproximativ 4 lei, iar partile de porc necesare la piftie mai costa inca 6 lei. In total, aperitivul costa cel putin 20 de lei.
De pe nicio masa nu poate sa lipseasca friptura. Pulpa de porc dezosata poate fi gasita cu 15 lei/kilogram si e nevoie de 2 kilograme pentru o friptura. De asemenea, sunt obligatorii si sarmalele, fiind nevoie de 1,5-2 kilograme de carne tocata si o varza murata. Cum multa lume are macar cateva verze murate pe balcon, ne intereseaza doar ca un kilogram de carne tocata costa la un hipermarket 11,5 lei. Ceea ce inseamna ca sarmalele si friptura adauga inca 53 de lei la costul mesei traditionale de Craciun si ajungem la un total de 73 de lei.
Pentru desert, un tort costa intre 20 si 30 de lei/kg, media fiind de 50 de lei pentru un tort intreg. De asemenea, p