Cele 27 de persoane sinistrate din centrul comunei Zemeș, obligate să își părăsească locuințele din cauza unei explozii, nu se vor întoarce în această iarnă în locuințele lor. Nici cei 159 de elevi ai școlii "Ștefan cel Mare" nu vor avea o soartă mai bună.
Ion Șelaru, primarul comunei Zemeș, este decis să nu își dea acordul ca sinistrații să revină în propriile locuințe chiar dacă specialiștii Institutului de Petrol și Gaze (IPG) din Ploiești, aflați deja în comună, vor constata că pungile de gaze naturale nu pun în pericol viața locuitorilor.
Edilul vrea să realizeze o altă expertiză cu specialiști în Petrol și Gaze din România și chiar încă una dar cu echipe din alte țări ale Europei. "Mie îmi este foarte greu să le spun oamenilor să vină la casele lor chiar dacă specialiștii în petrol și gaze vor constata că nu mai sunt scurgeri de gaze. Am nevoie de asigurări suplimentare pentru că în joc este viața a 186 de persoane și nu vreau să-i am pe conștiință", a spus primarul comunei Zemeș.
Vechea școală nu va mai fi folosită
În privința celor 159 de elevi edilul este hotărât să nu facă niciun compromis, indiferent de câte avize favorabile va primi din partea comisiilor de evaluare.
Acesta îi va obliga pe elevi să învețe la noua școală construită în comună în 1996, după ce terenul pe care este amplasată a fost atent studiat de experții IPG.
Clădirea se află la mai puțin de un kilometru de vechea școală, situată în perimetrul pungilor de gaze, iar elevii vor învăța în două schimburi. "Dacă primarul spune să ne părăsim casele pentru totdeauna atunci vrem să primim bani ca să ne ridicăm altele noi. Problema este însă locația. Nu știu unde ar putea să ne ducă pentru că aici sunt sonde petroliere peste tot", a spus Cristian Staparu, unul dintre sinistrați.