O știre mi-a atras astăzi atenția. Ministrul ucrainian pentru situații de urgență, Viktor Baloha, a anunțat că intenționează, începând din 2011, să lanseze rute turistice la Cernobâl. Baloha a anunţat şi că un nou sarcofag pentru reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, scena celui mai grav accident nuclear civil din istorie, urmează să fie construit până în 2015. Sarcofagul va fi construit peste cel existent deja, ridicat în grabă, după explozia reactorului, în 26 aprilie 1986. Acesta se prăbuşeşte, în pofida lucrărilor de consolidare. Construcția noului sarcofag va costa 1,1 miliarde de dolari.
Până la urmă, există probabil suficienți doritori să vadă la fața locului ce lasă în urmă omul atunci când se crede Dumnezeu. Nu e o noutate, prostia umană a fost și va fi mereu subiect de interes major.
Ideea ministrului ucrainian mi-a amintit însă de noua direcție de comunicare a RMGC, compania care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană. Ani la rând au afirmat că turismul nu este o soluție pentru zonă ori că nu ar exista resurse pentru dezvoltarea lui. Confruntați cu realitatea (dezvoltarea turismului pe Valea Arieșului și fondurile europene disponibile pentru susținerea unei asemenea dezvoltări), RMGC și-a schimbat discursul începând cu această vară, susținând că mineritul și turismul nu se exclud (desigur, după finalizarea propriului proiect).
Și atunci, absolut aleator, am căutat imagini pe internet, cu mari exploatări de suprafață. Cu mențiunea că Roșia Montană ar fi doar semnalul de reîncepere al exploatării intensive și definitive a aurului din Apuseni (Cadrilaterul Aurului, de la Certej și Săcărâmb, până lângă Brad și apoi mai departe către Roșia Montană, fiind considerat cel mai mare zăcământ de aur și argint din Europa și al doilea din lume).
Priviți imaginile de mai jos (exploatări de aur, cupru și alte