EXCLUSIV EVZ. "Voluntar în România celor singuri" este noua campanie lansată de Prima TV ce vorbeşte despre importanţa voluntariatului în ziua de azi.
Coordonatoarea proiectului este Cristina Ţopescu, prezentatoarea "Focusului", care povesteşte, într-un interviu acordat EVZ, cum a luat naştere această campanie, de ce e necesar ca oamenii să mai facă voluntariat şi satisfacţia pe care ţi-o oferă o astfel de activitate.
EVZ: De unde a pornit această idee de campanie?
Cristina Ţopescu: Din dorinţa de a trezi sau de a activa în oameni un spirit responsabil, poate latent până acum, faţă de ce se întâmplă în jurul lor cu alţi oameni, cu alte fiinţe care au nevoie de ajutorul nostru. Asta ne-a făcut să pornim această campanie! Nu cred că în România se practică un voluntariat sistematic şi consecvent, în ciuda faptului că sunt atâtea probleme care reclamă solidaritate şi mobilizare. Din păcate, va mai trece un timp până când în ţară noastră va exista o adevarată cultură a carităţii, a voluntariatului. Este o chestiune de mentalitate, iar presa şi societatea civilă pot să accelereze procesul de schimbare a acestei mentalităţi. Oricum, nu va dura puţin.
Ce înseamnă să fii voluntar? O meserie sau doar o activitate ocazională?
Înseamnă să-ţi pese, înseamnă nu doar să spui "Vai ce mila mi-e, săracu', saraca...!", ci să şi treci la fapte şi să sacrifici o parte din timpul şi din confortul tău ca să ajuţi. Pentru cei care simt să facă asta, nici nu este un sacrificiu. A fi voluntar înseamnă, prin definiţie, să ajuţi, să munceşti fără să fii recompensat în bani pentru asta. Este un alt gen de recompensă, mult mai importantă şi mai consistentă decât banii, este mulţumirea sufletească, şi liniştea faptului că încerci şi tu să îndrepţi puţin lucrurile strâmb alcătuite din lumea în care trăim.
În ziua de azi, o mare parte dintre oa