Câteva studii avertizează că estrogenii vegetali din compoziţia acestei leguminoase perturbă echilibrul hormonal al organismului. Majoritatea specialiştilor susţin consumul de soia datorită numeroaselor sale efecte benefice. Până la infirmarea celor nocive, unii recomandă moderaţie.
Rafturile magazinelor s‑au umplut în această perioadă, ca în toate posturile, cu tofu, lapte de soia, şniţele şi cu alte preparate din această leguminoasă. Când vine vorba de efectele pe care le are consumul de soia asupra sănătăţii, oamenii de ştiinţă se împart în trei tabere.
Pe de o parte, unii susţin că soia este un aliment foarte sănătos şi recomandat îndeosebi în perioadele de premenopauză şi de menopauză.
„Soia conţine fitoestrogeni, adică estrogeni de origine vegetală cu efecte asemănătoare hormonilor produşi de ovare, dar mai slabe totuşi decât ale acestora. Ei atenuează unele manifestări ale menopauzei, cum sunt predispoziţia către infecţii urinare şi tulburările sexuale, dar pot să şi contracareze urmările periculoase ale acesteia, cum sunt osteoporoza şi bolile cardiovasculare", spune prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog la Institutul „C.I. Parhon" din Bucureşti.
Suspectată că Afectează fertilitatea bărbaţilor
De partea cealaltă, au apărut câteva studii care semnalează că fitoestrogenii pe care îi conţine soia dereglează hormonii din circulaţia sanguină.
O cercetare realizată în 2008 de oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Harvard" susţinea că bărbaţii care mănâncă soia o dată la două zile secretă o cantitate mai mică de spermatozoizi. Potrivit specialiştilor, aceasta ar fi consecinţa creşterii secreţiei estrogenice. În anul 2000, cercetătorii Daniel Doerge şi Daniel Sheehan, în trecut experţi ai Autorităţii americane de Reglementare a Medicamentelor şi Alimentelor (FDA) au contestat efectele pozitive susţinute