În Giurgiu, există doar un singur asomator, la Hereşti, aparţinând unui medic veterinar privat. Oamenii nu se lasă însă impresionaţi de sfaturile europenilor cu privire la sacrificarea purceilor prin asomare. Până în prezent niciun giurgiuvean nu a solicitat Direcţiei Sanitar-Veterinare aparatul special pentru sacrificarea animalelor.
Giurgiuvenii rămân la tradiţie, nu vor să-şi asomeze porcii, adică să-i împuşte sau să-i sacrifice cu ajutorul curentului electric, ci îi pregătesc pentru masa de Crăciun în stil clasic, folosind cuţitul. Ca dovadă stă faptul că un singur medic veterinar din Giurgiu, care are cabinet în comuna Hereşti, şi-a cumpărat un asomator, însă nici măcar acesta nu a primit vreo cerere din partea cetăţenilor privind asomarea purceilor.
„ La Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu a fost făcută nicio solicitare de asomare a animalelor, ca atare nici nu au fost achiziţionate aparatele speciale pentru aceasta. Medicii nu pot face o investiţie fără rezultat”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al DSVSA Giurgiu, inspector Petre Patentaşu.
Asomarea unui animal poate fi făcută în două moduri, considerate mai puţin dureroase, comparativ cu "felul românesc" de a sacrifica un animal, respectiv prin împuşcare sau prin curentare. Tariful pentru un asemenea serviciu este de 3 euro. Cumpărarea unui aparat înseamnă ca românul să scoată din buzunar 200 de euro pentru un asomator.
Porcul de criză, luat pe bucăţi şi în cantităţi mici
Pe de altă parte, cei care nu au crescut anul acesta un porc, sunt nevoiţi să-l cumpere. În Giurgiu, însă, nu există niciun târg sau obor autorizat pentru vânzarea de porci vii sau chiar tranşaţi. Cel mai apropiat spaţiu autorizat este în Teleorman. Aşa că, pentru a pune pe masa de Crăciun tradiţionalele bucate pregătite din carne de porc, giurgiuveni au mai multe variante.