Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi grăbiţi iar făgărăşenii au început deja să pregătească bucate pentru masa de Crăciun. Cum produsele tradiţionale din carne de porc nu pot să lipsească din meniu, oamenii au început deja să sacrifice animalele. Medicii veterinari îi sfătuiesc pe făgărăşeni să nu ezite să facă examenul trichineloscopic al cărnii.
Carnea de porc şi cea de vânat se află pe masa a tot mai multor făgărăşeni o dată cu începutul sezonului rece. Dar trebuie să ştim că ne expunem îmbolnăvirilor dacă mâncăm carne neexaminată de autorităţile sanitare. Parazitul care se găseşte în carnea porcilor este foarte periculos aşa că analiza este obligatorie. „Această examinare se face din nişte porţiuni ale porcului, care trebuie luate pentru ca analizele să fie concludente. Această analiză se face tocmai pentru a se verifica dacă parazitul se află în carnea de porc. Urmările ar putea fi chiar şi fatale, în cazuri isolate“, a spus dr. Aurel Jidveian, şeful CSVSA Făgăraş.
A fost stabilit şi un program prelungit la Circumscripţia Sanitar Veterinară din Făgăraş pentru cei care vor să facă analiza cărnii. „În această perioadă avem program la circumscripţia noastră, între orele 8 şi 16, inclusiv şi sâmbăta“, a mai spus dr. Jidveian.
Trichineloza este o boală provocată de viermele Trichinella spiralis, care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. Omul se îmbolnăveşte în cazul în care consumă carne de porc care conţine larve de Trichinella spiralis. Boala nu se transmite de la om la om. Manifestarea bolii depinde de cantitatea de carne mâncată, de gradul de contaminare a acesteia şi de rezistenţa organismului. Printre simptomele trichinelozei se numără: tulburările digestive care apar la 1-2 zile de la consumul de carne contaminată. Mai apar febră, umflarea ochilor şi a feţei, conjunctivită, dureri musculare şi slă