Un caz fără precedent în istoria recentă a ofiţerilor de la Crimă Organizată a dezvăluit cum doi români inventivi pot păcăli companii de telefonie şi pe abonaţii acestora printr-un simulacru de aşa-zise oferte, taxate cu un euro pe minut!
Astfel au strâns, prin tehnologia Voice over IP - telefonie prin internet, nu mai puţin de 11 milioane de euro, susţin anchetatorii. Mai grav în acest caz este faptul că numele unuia dintre membrii reţelei, Cătălin Zlate, apare într-un caz care s-a aflat în lucru la DIICOT-Constanţa încă din anul 2006.
Percheziţii în şase judeţe
Astăzi, anchetatorii au pus capăt înşelăciunii. Poliţia Română ne-a comunicat că ofiţerii D.C.C.O., sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Bucureşti, cu sprijinul echipelor speciale ale Jandarmeriei, au efectuat 42 de descinderi la adresele suspecţilor în judeţele Constanţa, Neamţ, Braşov, Cluj, Maramureş şi Dolj. Au fost identificaţi 32 de membri ai reţelei care au fost aduşi la sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Bucureşti, pentru a fi audiaţi. Până acum, investigaţiile au scos la iveală faptul că, la începutul acestui an, chiar înainte să fie condamnat la un an şi şase luni cu suspendare, Zlate şi un amic de al său, Cristian Crivăţ, au înfiinţat o societate pe care au promovat-o pe site-uri de specialitate în recrutarea de job-uri.
Astfel, au găsit şi aproximativ 30 de români pe care i-au „angajat” la firma lor să dea ţepe pe bandă rulantă. Aşa cum reiese din datele furnizate de Poliţia Română, în luna ianuarie 2010, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate a demarat o investigaţie privind un grup infracţional organizat, iniţiat şi coordonat de Zlate şi Crivăţ care aveau ca principală activitate infracţională accesarea fără drept a numeroase sisteme informatice configurate în vederea folosirii tehnologiei VoIP (Voice over IP - telefo