Noul Cod al Muncii, pe marginea caruia Coalitia de la guvernare va discuta din nou, in aceasta saptamana, prevede, printre altele, majorarea perioadelor de preaviz, scurtarea duratei minime de concediu pe care angajatorul este obligat sa o accepte si modificarea conditiilor pentru angajatii temporar.
Iata care sunt principalele modificari aduse Codului Muncii, potrivit proiectului de lege realizat de Ministerul Muncii:
Prevederi pentru contractul individual de munca
- Angajatorul are obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa, inainte de inceperea raporturilor de munca. De asemenea, acest contract se incheie in baza consimtamantului celor doua parti.
- Angajatorul poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta prevazuta in contract. Plata indemnizatiei de neconcurenta inceteaza din luna urmatoare notificarii scrise a angajatului privind denuntarea acesteia.
- Prestatiile suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura trebuie specificate in contractul individual de munca.
- Angajatorul nu poate cere informatii despre persoana care solicita angajarea de la fostul angajator decat daca il instiinteaza pe cel in cauza in prealabil, iar informatiile cerute nu pot fi decat despre activitatile indeplinite si durata angajarii.
- Perioada de proba pentru verificarea aptitudinilor salariatului poate sa fie de maximum 45 de zile calendaristice, pentru functiile de executie, si de 120 de zile calendaristice, pentru functiile de conducere.
- In cazul persoanelor cu handicap, verificarea aptitudinilor profesionale se realizeaza pe o perioada de maximum 30 de zile.
- Pe durata perioadei de proba, salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv