Târgoviştenii îşi menajează bugetul, alegând să petreacă sărbătorile de iarnă în sânul familiei.Cei care îşi doresc să iasă din rutină şi să meargă la restaurant trebuie să scoată din buzunar 250 de lei de persoană. La munte, cel mai ieftin sejur de două zile costă 400 de lei de persoană.
Mai sunt 10 zile până la sărbătoarea Naşterii Domnului, însă gospodinele din Târgovişte au început deja aprovizionarea cu produsele necesare pentru a găti mâncărurile tradiţionale pentru masa de Crăciun.
Se ştie, românii nu concep să le lipsească într-o astfel de zi cârnaţii, toba, sarmalele, friptura de porc şi cozonacii. Evident, pun alături un vin bun şi ceva tărie – ţuică sau pălincă, în special.
„Mai este suficient timp, însă nu vreau să păţesc ca anul trecut. În săptămâna Crăciunului, bătea vântul pe la raioanele de carne din supermarketuri, iar la carmangeriile din piaţă te călcai în picioare. Aşa că, m-am aprovizionat din timp.
Ca preţuri, ce să spun, sunt cam piperate. Am dat 21 de lei pe kilogramul de ceafă de porc, 14 lei pe cârnaţi, iar carnea tocată este şi ea vreo 13 lei. Dar, o dată pe an e Crăciunul şi nu se cade să avem masa goală”, spune Lăcrămioara Moraru, o târgovişteancă de 47 de ani.
Crăciun la munte e mult prea costisitor
Femeia ne-a mărturisit că şi-a făcut un calcul, după ce a luat „pulsul” pieţei, şi a ajuns la concluzia că pentru masa de Crăciun va cheltui cu totul, de la aperitive la dulciuri, sucuri şi băuturi, cam 250 – 300 de lei pentru patru persoane.
„E mai ieftin decât la local, unde îţi cer între 150 şi 250 de lei de persoană. În plus, tradiţia spune să sărbătoreşti Crăciunul în familie, acasă. De Revelion e altceva. Te poţi duce la un restaurant, la munte, însă familia mea, spre exemplu, nu şi-ar permite.
Eu şi soţul câştigăm lunar cam 2.500 de lei. Ne-ar fi imposibil să rupem 1.000 de lei pen