Parlamentul European dezbate marţi, 14 decembrie, la Strasbourg, un nou proiect de buget ameliorat, în speranţa ca după alte negocieri cu capitalele europene, Uniunea să se doteze cu un buget pentru anul viitor.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
În urma multiplelor eşecuri în negocierile inter-instituţionale purtate în ultima lună, Comisia Europeană a revăzut proiectul şi a transmis deputaţilor o formă pe care aceştia să o poată agreea.
Este vorba despre mai multe fonduri pentru priorităţile stabilite de Parlament, printre care se numără programele pentru tineret,procesul de pace din Orientul Mijlociu şi programele de cercetare şi inovaţie.
În ceea ce priveşte cifrele privind plăţile angajate pentru 2011, Parlamentul dezbate un nivel de 126 de miliarde de euro, adică o mărire cu 2,9% faţă de anul acesta, aşa cum doreau statele membre.
Un acord recent intervenit între cele trei instituţii ale UE arată că în cazul în care fonduri suplimentare vor fi necesare pentru a îndeplini obligaţiile legale ale UE, se va recurge la un buget amendat în cursul anului viitor.
Acest supliment pus în rezervă este tot un echivalent de 2,9% din bugetul pentru 2010 şi astfel se ajunge la mărirea de buget pe care o dorise iniţial Parlamentul European şi pe care au respins-o câteva state membre.
Deputaţii votează acest nou text miercuri la Strasbourg, dar în lipsa unui acord cu celelalte instituţii, UE nu va avea un buget pentru anul viitor şi se va merge pe formula 12-zecimilor, în care bugetul fiecărei luni este votat în luna ce o precedă.
Acest caz a mai fost întâlnit în 1988, când UE număra doar 12 state membre şi avea mai puţine ambiţii şi mult mai puţine politici de finanţat. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Parlamentul European dezbate marţi, 14 decembrie, la Strasbourg, un nou proiect de buget ameliorat, în s