În comuna Scaeşti, 19 doljence învaţă să-şi croiască altfel viitorul, la un curs de antreprenoriat. După ce au deprins tainele calculatorului, sătencele află acum ce-i acela un plan de afaceri şi cum să porneşti la drum pe cont propriu.
Sunt gospodine toate, iar de muncă nu fuge niciuna. Se dau jos din pat când abia se crapă de ziuă şi mulţi se întorc pe partea cealaltă, pentru încă o porţie zdravană de somn. Le pun masa soţilor şi ies apoi în bătătură, pentru a-şi potoli animalele. Când copiii fac ochi, îi pregătesc pentru grădiniţă sau pentru şcoală şi se întorc în bucătărie, să facă de-ale gurii pentru restul zilei.
Când Roxana Ristea, coordonatoarea în Dolj a proiectului „Femeia Antreprenor în Rural“, a venit în comuna lor pentru a le vorbi despre schimbările pe care le poate aduce în viaţa lor un curs de antreprenoriat, s-au arătat curioase să afle ce înseamnă asta. Trecuseră prin experienţa unui alt curs, unde au învăţat să utilizeze calculatorul, şi nu s-au lăsat greu convinse să-l urmeze şi pe acesta.
Nu de alta, dar îşi doresc un loc de muncă şi, cum nu prea îl pot găsi, ar vrea să ştie cum să dea viaţă unei mici afaceri, născută din ce se priecepe fiecare mai bine să facă, din care să trăiască de la o lună la alta. „Poate ne mai ridicăm şi noi din nămolul ăsta“, spune Nicoleta Creţoiu.
Femeia se apropie de 40 de ani şi visează să aibă un centru de colectare a laptelui, că tot are în bătătură opt animale. Daniela Preotescu, colega de curs, e topită după prăjituri şi tare şi-ar dori să fie patroană de cofetărie, în timp ce Nela Băluţoiu îşi face calcule pentru un centru de reciclare a fierului, hârtiei şi sticlei. Are şi ceva bani: a muncit în Spania, la cules de căpşuni, şi numai şomajul i-a adus în ultimele şase luni câteva mii de euro.
Ionica Olteanu vine la cursul de antreprenoriat ca să afle cu