Atmosfera sărbătorească de Crăciun începe să plutească tot mai mult în aer şi, ca în fiecare an în această perioadă, ne grăbim să alegem cadourile pentru cei dragi, dar şi preparatele cele mai gustoase cu care să încântăm papilele gustative ale invitaţilor.
Crăciunul se apropie cu paşi repezi şi încep pregătirile frenetice pentru una dintre cele mai aşteptate sărbători ale anului. În această perioadă, fiecare familie din lume savurează bucatele tradiţionale, pregătind cu grijă preparatele pe care le vor servi invitaţilor. Iar dacă la noi carnea de porc este la loc de cinste, în alte colţuri ale planetei, masa de Crăciun pare a fi ceva mai uşoară. De exemplu, în Polonia şi Republica Cehă cina tradiţională este compusă dintr-o supă de ciuperci, hering sau crap, ouă şi multe tipuri de legume. La fel stau lucrurile şi în Ungaria, unde doamnele pregătesc peşte fiert sau la cuptor, legume şi o pâine specială, cu seminţe de mac, dar vecinii noştri nu pierd ocazia de a savura o friptură de porc sau de curcan bine rumenită sau o felie de cozonac cu nuci. Peştele este la loc de cinste şi în Portugalia, unde în meniul principal regăsim file de merluciu cu cartofi fierţi şi conopidă.
Obiceiuri şi obiceiuri
Indiferent că este vorba de carne de pui, porc sau peşte, de fiecare dată diferenţa este dată de condimentele asociate acestora. În Statele Unite, Marea Britanie, Australia, deşi se consumă carne de curcan, care este, după cum se ştie, o carne uşoară, există tradiţia să se pregătească umpluturi cu şuncă, mortadella, cârnaţi, din amestecuri nelipsind ouăle sau pesmetul, care măresc considerabil aportul caloric al preparatului. În Spania, de Crăciun, la miezul nopţii, familia se reuneşte în jurul mesei pline de delicatese, unde homarul, mielul sau porcul sunt la loc de cinste. Nu lipseşte supa, de obicei din peşte, iar fructele de mare, brânzet