3.300 de studenţi învaţă la facultăţile de Jurnalism din Bucureşti. Cam tot atâţia angajaţi au cele mai mari trusturi de presă din Capitală. Sursa: CODRIN PRISECARU
În vara anului viitor, 1.000 de studenţi vor absolvi cursurile de zi ale facultăţilor de Jurnalism din Bucureşti. Alţi 575 vor încheia aceleaşi studii la "frecvenţă redusă" şi la "învăţământ la distanţă". Împreună, sunt tot atât de mulţi câţi jurnaliştii plătiţi de Societatea Română de Televiziune şi salariaţii Realitatea Media la un loc. Sunt de cincisprezece ori mai numeroşi decât ziariştii Editurii Evenimentul şi Capital şi, ca să aibă loc pe statele de plată ale trustului Adevărul Holding, ar trebui ca Dinu Patriciu să tripleze organigrama industriei media pe care o patronează.
Pe contrasens
În ultimul an, tirajul primelor zece publicaţii scrise din România a scăzut cu aproape 100.000 de exemplare. Toate trusturile au făcut concedieri, au micşorat salarii şi au coborât costurile de producţie.
Cu cât breasla se comprimă, ziarele sunt aspirate pe internet ori îşi în jumătăţesc numărul de pagini, cu atât prin porţile universităţilor ies valuri mai mari de ziarişti. Tirajul ziarelor scade, dar tirajul jurnaliştilor creşte. Cititorii se împuţinează, dar autorii se înmulţesc.
Cristian Hatu, profesor coordonator de proiecte educaţionale la Societatea Academică Română, explică : "Tinerii sunt atraşi de lumina reflectoarelor. Consieră că, devenind jurnalişti, obţin beneficii maxime cu un efort minim. Scopul lor e să ajungă vedete TV. Nu cred că ştiu despre situaţia economică proastă a presei şi despre continua scădere a cifrelor de audienţă. Cei mai mulţi nu au capacitatea logică şi gândirea critică pentru a analiza ce se întâmplă în jur".
Preţul unei diplome
Nu costă puţin să ajungi să te lauzi că ai calificarea de ziarist. La