Multe firme s-au închis în 2010 sau au fost radiate, dar au apărut şi multe societăţi noi, în ciuda crizei, arată cifrele de la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Dolj. Unele companii şi-au suspendat activitatea, în timp ce altele au intrat în insolvenţă sau faliment. GdS vă arată cum a fost anul 2010, din punct de vedere al reorganizării mediului de afaceri.
Anul 2010 a fost cu urcuşuri şi coborâşuri pentru mediul de afaceri doljean. Dacă unele firme şi-au temperat declinul şi închiderea, pe piaţă au apărut şi companii noi, aproape la fel de multe ca anul trecut. Şi, totuşi, oficial suntem în criză. Potrivit ORC Dolj, în primele zece luni ale acestui an şi-au suspendat activitatea 1.360 de firme, faţă de 3.186 de societăţi în aceeaşi perioadă a anului trecut. „În 2010 a scăzut cu 57% numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea. Societăţile şi-au suspendat activitatea din cauza impozitului minim, cunoscut ca forfetar“, a precizat directorul ORC Dolj, Oana Dincă. Pe ultimele trei luni ale anului 2010, statul a scos impozitul minim, care presupunea să plătească impozit inclusiv firmele care înregistrau pierdere. O perioadă zbuciumată pentru mediul de afaceri a fost aceea în care firmele erau nevoite să-şi depună bilanţurile contabile doar la Registrul Comerţului, şi nu şi la Fisc, aşa cum era de obicei. Firmele nu au schimbat doar locul de depunere a situaţiilor financiare pe 2009, ci au fost nevoite să achite şi o taxă de 14 lei.
Radierile voluntare, în top
În acelaşi timp, alţi operatori economici au acceptat radierile voluntare din evidenţele ORC Dolj. Dacă în 2009 se înregistraseră la ORC Dolj 1.203 radieri voluntare, în 2010 numărul acestora a urcat spectaculos la 4.480 de persoane juridice. Cei care desfăşurau activitate economică ştiau că vor fi radiaţi şi nu au împiedicat acest lucru. „A crescut numărul radierilor