Preşedintele Traian Băsescu a avut astăzi o primă discuţie tehnică cu reprezentanţii KazMunaiGaz pe tema reeşalonării datoriei istorice a Rompetrol Rafinare către statul român. Băsescu a mers de ideea că nu vrea să creeze probleme rafinăriei, după ce, în august, spusese că o va executa silit dacă Rompetrol nu plăteşte întreaga sumă până la 30 septembrie.
„Înţelegem că nimeni nu e fericit în perioadă de criză, nici Rompetrolul nu poate fi fericit, dar luăm notă că Rompetrolul angajează 20.000 de români, că are o contribuţie importantă la bugetul de stat, deci nu ne vom repezi în el «hai să-l închidem, să-i luăm aseturile, să le vindem, să-i confiscăm trenurile cu benzină»", a spus Băsescu.
El a adăugat că trebuie să fie găsită o formulă de sprijin pentru companie.
Săptămâna trecută, Băsescu a spus că i-a cerut omologului său kazah reeşalonarea datoriei pentru 2-3 ani, adică exact cum solicitase KazMunaiGaz statului român încă din primăvară.
Aceste declaraţii ale preşedintelui nu seamănă deloc cu cele făcute în ultimele luni, mai ales în această vară, când se apropia scadenţa obligaţiunilor în care au fost convertite datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare.
În luna august, Băsescu declara că Rompetrol va fi executat silit, dacă până la data scadentă, adică 30 septembrie 2010, nu răscumpără toate aceste obligaţiuni.
Iată, pe scurt, povestea datoriei istorice a Rompetrol
Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania kazahă de stat KazMunaiGaz. Datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare, de circa 570 de milioane de euro, au fost convertite în obligaţiuni în 2003, cu scadenţă la 30 septembrie 2010.
Potrivit convenţiei de emisiune şi Ordonanţei de Urgenţă 118/2003, obligaţiunile nerăscumpărate sunt convertibile în acţiuni la data scadenţei. Legea 89 din 8 aprilie 2005, prin care Parlamentul a aprobat această ordonanţă de