Investitorii straini care ar vrea sa vina cu bani in Romania sunt descurajati de impredictibilitatea fiscala de pe plan local, iar cei care deja au investit ar putea sa plece deoarece schimbarile de natura fiscala realizate peste noapte le dau peste cap planurile de business.
Un investitor strain are un plan de afaceri pe mai multi ani, spre deosebire de antreprenorii de pe plan local care sunt obisnuiti sa isi faca planul de business din mers. Romania este o piata atractiva pentru investitorii straini din punct de vedere al costurilor reduse cu forta de munca, dar impredictibilitatea fiscala ii determina, pe unii investitori, sa se uite catre alte tari.
“Impredictibilitatea fiscala descurajeaza potentialii investitori si ii poate alunga pe cei care un investit deja in Romania”, a declarat pentru Wall-Street Cristina Clujescu (foto dreapta), tax manager in cadrul Ernst&Young Romania.
De la inceputul anului 2010 si pana in prezent au fost publicate mai mult de 10 legi si ordonante care au completat sau modificat prevederile Codului Fiscal, mentioneaza Cristina Clujescu. De asemenea, in 2010, s-a modificat de doua ori sistemul de penalitati si dobanzi pentru intarzierea la plata obligatiilor fiscale.
“Schimbarile numeroase si uneori neanuntate din timp sau publicate foarte tarziu decredibilizeaza sistemul fiscal romanesc si prejudiciaza mediul de afaceri”, a precizat tax managerul din cadrul Ernst&Young Romania. Cel mai bun exemplu in acest sens este cresterea cotei standard de TVA de la 19% la 24%, proces se s-a realizat aproape peste noapte.
Potentialii investitori nu pot construi un plan de afaceri pe termen mediu sau lung in Romania, nici chiar pe termen scurt, astfel ca multi dintre ei isi amana sau anuleaza planurile ce privesc piata locala.
Problema impredictibilitatii fiscale poate fi solutionata relativ usor, ins