După evitarea falimentului Greciei şi Irlandei, minţile luminate ale UE caută soluţii pentru a menţine moneda unică puternică. Însă nu le găsesc.
Dispariţia euro nu este de neimaginat, ci este doar foarte scumpă. Iar din cauză că liderii din zona euro refuză să accepte posibilitatea că euro ar putea cădea, ei eşuează să aplice măsurile necesare pentru a-i preveni colapsul, se arată într-o analiză publicată de "The Economist". Analiştii şi economiştii se feresc să descrie ce s-ar putea întâmpla dacă zona euro s-ar destrăma.
O idee despre ce se va întâmpla, însă care sună mai degrabă ca o ameninţare, este declaraţia cancelarului german Angela Merkel - "Dacă euro va eşua, Europa va eşua".
După salvarea Greciei de la faliment, printr-un ajutor de 110 miliarde euro, şi după acordarea unui pachet de 85 miliarde euro pentru Irlanda, Uniunea Europeană este din ce în ce mai divizată. Sunt aşteptate probleme şi în Spania şi Portugalia.
Liderii europeni nu reuşesc să găsească soluţii comune de salvare a statelor vulnerabile, iar între timp populaţia începe să nu mai creadă în viitorul monedei unice.
Soluţia stimulării consumului
Florian Libocor, economist-şef la BRD, evită să construiască scenarii pesimiste în legătură cu viitorul zonei euro. În ceea ce priveşte posibilitatea unui faliment al euro, el spune că la fel de bine se poate discuta şi despre colapsul dolarului şi al economiei americane.
"Problemele nu sunt cu nimic mai prejos în SUA, dimpotrivă. Părerea mea este că niciunul din cele două scenarii nu se va materializa şi că astfel de discuţii sunt benefice doar pentru a da o preocupare şi a ţine trează imaginaţia unora", a explicat Libocor, pentru EVZ.
Înainte de a ne gândi la modificarea sau demolarea construcţiei, ar fi bine să o finalizăm, precizează el. Potrivit oficialului