Barbatii care sufera de diabet de tipul 1 ar putea sa isi dezvolte propriile celule care produc insulina. Acestea s-ar gasi in tesutul testiculelor, dupa cum afirma cercetatorii de la Georgetown University Medical Center (GUMC), SUA.
Descoperirea a fost prezentata la o sesiune stiintifica care a avut loc in Philadelphia, conform Science Daily.
Celulele care contribuie la producerea spermei sunt extrase din tesutul testicular. Ele se pot modifica in celule, care de obicei se gasesc in pancreas si produc insulina. Oamenii de stiinta sustin ca nu au folosit gene prin care sa le modifice. Procesul de folosire a genelor pentru modificarea celulelor stem este des intalnit.
Insa ei sustin ca pot aduce imbunatatiri functionalitatii acestor celule producatoare de insulina, iar diabetul ar putea fi astfel vindecat, fara interventie genetica.
Liderul echipei de cercetare este G. Ian Gallicano, doctor in stiinte medicale. El sustine ca solutia ar putea vindeca diabetul juvenil de tip 1. In trecut, au mai fost incercate si alte solutii, dar fiecare a avut anumite dezavantaje.
S-au transplantat celule chiar de la persoanele decedate, dar ele au fost uneori respinse de corpul bolnavilor. Celulele stem au prezentat dezavantajul formarii unor tumori.
In decursul cercetarii a fost prelevat un gram de astfel de tesut testicular de la o persoana decedata si a fost produs un numar de un milion de celule stem.
Caracteristicile biologice pe care ele le-au prezentat sunt la fel cu ale celulelor producatoare de insulina. Astfel, se poate evita hiperglicemia in cazul pacientilor.
Cercetarea a fost finantata de Asociatia Americana a Diabetului si prin contributiile venite de la pacienti.
Barbatii care sufera de diabet de tipul 1 ar putea sa isi dezvolte propriile celule care produc