Consumul de energie al României va creşte cu 26% până în 2020, potrivit estimărilor Transelectrica pe baza evoluţiei economice. Centrala OMV Petrom de la Brazi este singurul nou producător de energie care va fi pus în funcţiune cu certitudine până în 2020.
Consumul naţional de energie este unul dintre indicatorii care oglindesc cel mai bine evoluţia unei economii. Operatorul sistemului energetic românesc, Transelectrica, a revizuit prognozele privind evoluţia consumului de energie în următorii ani, în condiţiile în care şi estimările privind PIB-ul ţării s-au modificat.
Astfel, ultima evaluare a Comisiei Naţionale de Prognoză, din noiembrie 2010, arată un ritm mai lent de revenire a economiei faţă de prognozele anterioare, adică o creştere de 1,5% a PIB-ului în 2011, 3,9% în 2012, 4,5% în 2013 şi 4,7% în următorul an. În aceste condiţii, Transelectrica a alcătuit trei scenarii de evoluţie a consumului de energie, care nu diferă însă foarte mult.
În scenariul de bază, este aşteptată o majorare de 1,2% a consumului pentru 2011, urmând ca, până în 2020, creşterea anuală să fie de 2,5%. Se va ajunge astfel ca, peste zece ani, consumul de electricitate al ţării să crească cu 26% faţă de anul acesta, ajungând la 64,8 TWh, faţă de 51,4 TWh în 2010. Datele figurează în Planul de perspectivă a reţelei electrice de transport, elaborat de Transelectrica.
Unde va fi cea mai mare cerere
Cele mai mari creşteri ale consumului, adică peste media la nivel naţional, se vor înregistra în Bucureşti şi în marile centre urbane, precum Braşov, Cluj, Timişoara, Constanţa şi Tulcea, potrivit solicitărilor de avize tehnice de racordare.
Totodată, în perioada 2010-2019, vor fi închise definitiv unităţi termo cu o putere de 2.578 de MW. Aceasta pentru că grupurile au atins durata de viaţă, dar şi din cauza eficienţei reduse sau a faptului că nu se încadr