Guvernul îşi asumă răspunderea pe legea salarizării unitare în sectorul bugetar, marţi, 14 decembrie. Şedinţa Parlamentului în care se va produce asumarea începe la ora zece dimineaţa.
Conform procedurii, premierul Emil Boc prezintă textul legii în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului. Ulterior, Opoziţia are trei zile la dispoziţie, pentru a depune o moţiune de cenzură.
Dacă moţiunea PSD şi PNL va trece, Cabinetul Boc este considerat demis. Totuşi, configuraţia actuală a Parlamentului nu permite unei moţiuni de cenzură să fie adoptată.
Social-democraţii au pus deja la punct o strategie cu liberalii şi conservatorii : cele trei formaţiuni vor să împingă dezbaterile pe moţiune cât mai mult, în aşa fel încât legea salarizării să nu intre în vigoare la întâi ianuarie 2011, aşa cum îşi doreşte Guvernul.
Această lege este extrem de importantă, din cel puţin două puncte de vedere : în primul rând, ar trebui să aşeze salariile din sistemul bugetar pe fundamente realiste, astfel încât să nu mai apară diferenţe flagrante între diversele categorii de bugetari; în al doilea rând, legea salarizării unitare a fost cerută de Fondul Monetar Internaţional. Fără acest document, următoarea tranşă din împrumutul de la FMI riscă să nu fie eliberată.
Ambele argumente sunt combătute de Opoziţie şi sindicate. Prima susţine că invocarea FMI-ului nu înseamnă că legea nu trebuia dezbătută împreună cu partenerii sociali. La rândul lor, sindicatele atrag atenţia că legea salarizării este prost întocmită şi va produce efecte nedorite, adâncind diferenţele salariale dintre categoriile de bugetari.
Guvernul îşi asumă răspunderea pe legea salarizării unitare în sectorul bugetar, marţi, 14 decembrie. Şedinţa Parlamentului în care se va produce asumarea începe la ora zece dimineaţa.
Conform procedurii, premierul Emil Boc prezintă textul legii în faţa